Hoppa till innehållet
  • Eldorado - föreläsning med Berith Kalander

    Min mamma överlevde förintelsen

Upp till 1,5 miljon romer kan ha dött i nazisternas koncentrationsläger, men än idag är detta folkmord till stora delar okänt.

Ända sedan romer kom till Europa för 500 år sedan handlar romers historia mycket om förföljelse, utsatthet och utanförskap, men också om glädje, aktivism, hopp och musik. Om detta står det dock knappt ens en fotnot om i svenska historieböcker. Är detta ett uttryck för att förtrycket mot och myter om romer lever kvar än idag?

Berith Kalanders mamma överlevde Hitlers koncentrationsläger och vi får under kvällen följa hennes själsliga och känslosamma resa i hennes mammas fotspår. Det är en levande föreläsning ackompanjerad av bilder och musik, med utgångspunkt i hennes bok från 2012, Sörj inte lidandet välkomna livet.
 
”Jag är tacksam över att få vara din dotter Hanna Brezinska, fånge Z-4517. Jag kommer alltid beundra ditt mod, din styrka och viljan att leva. Jag beundrar och avundas din kraft. Trots din sorg över att ha bevittnat hur hela din familj mördades av nazister bet du ihop och ville inte ge dem lyckan att se hur förkrossad av smärta och sorg ditt unga hjärta var fylld med. Jag tackar dig min älskade mamma för att du orkade stå emot allt hat och ondska du blev utsatt för.
 
Tack vare din starka vilja att överleva är vi nu generationer som kan säga: Min mamma, mormor, farmor, mormors mor och farfars mor utan din tro, din envishet att uthärda allt du fick genomlida skulle vi inte finnas.”

 

Om Eldorado
Under perioden 11 november-10 februari spelar Norrbottensteatern Cabaret, en av de mest kultförklarade musikalerna genom tiderna med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. 

Med sina glittrande paljetter och med skärande svärta hyllar Cabaret, som utspelar sig i Berlin under 1930-talet, det dekadenta och queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub. Eldorado var en plats dit alla var välkomna och politiker, konstnärer, rika och fattiga, svarta och vita, gamla och unga samlades där för att njuta av Berlins klubbscen och en explosion av jazz och konst. Innan andra världskriget bröt ut och nazismens skugga lade sig över världen med tilltagande antisemitism, ekonomisk kollaps, fattigdom och fruktan i sina spår. 

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Och med anknytning till detta har Norrbottensteatern bjudit in författare och opinionsbildare till en serie intressanta, skrämmande och tankeväckande föreläsningar om populism, rasism, HBTQ och Norrbotten under andra världskriget och idag. Föreläsningarna genomförs under samlingsnamnet Eldorado.

Datum tisdagen den 21 november 2017

Tid kl 19.00 - ca 20.00

Plats Norrbottensteatern, Scen 1

Medverkande Berith Kalander

Biljettpris 50 kr (max 98 platser)

Fler Eldorado-föreläsningar:

Varför växer populismen, 14/11

Norrbotten under andra världskriget, 28/11

Kit Kat Klub är en frizon - från vad?, 5/12

Dessutom planeras ett scensamtal om Mänskliga rättigheter och hopp preliminärt till januari 2018. Mer information kommer senare.

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera