Hoppa till innehållet
  • Eldorado - föreläsning med Lars Gyllenhaal

    Norrbotten under andra världskriget

Vad hände i Luleå och Norrbotten under andra världskriget? Ta del av den senaste forskningen genom ett möte med författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

Cabaret utspelar sig i Tyskland under 1930-talet, samtidigt som nazisterna mobiliserar inför andra världskriget. Sverige och Norrbotten spelade en viktig roll i både den tyska och allierade krigsmakten och än idag upptäcks baser som tidigare varit hemliga.

Det hände faktiskt ovanligt mycket i Luleå och Norrbotten under andra världskriget, både vad gäller tysk och allierad verksamhet. Tyskmagasinen i Karlsvik i Luleå var bara två av ett dussintal byggnader som den tyska krigsmakten hade i både Luleå och Gammelstad 1940-43. Från 1943 fanns det istället allierade baser i länet, bemannade av hemliga agenter och soldater. Det kommer fortfarande fram nya uppgifter om dessa tidigare mycket hemliga inslag i vår historia, och Lars Gyllenhaal är en av dem som avslöjar de nya detaljerna.

 

Om Eldorado
Under perioden 11 november-10 februari spelar Norrbottensteatern Cabaret, en av de mest kultförklarade musikalerna genom tiderna med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. 

Med sina glittrande paljetter och med skärande svärta hyllar Cabaret, som utspelar sig i Berlin under 1930-talet, det dekadenta och queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub. Eldorado var en plats dit alla var välkomna och politiker, konstnärer, rika och fattiga, svarta och vita, gamla och unga samlades där för att njuta av Berlins klubbscen och en explosion av jazz och konst. Innan andra världskriget bröt ut och nazismens skugga lade sig över världen med tilltagande antisemitism, ekonomisk kollaps, fattigdom och fruktan i sina spår. 

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Och med anknytning till detta har Norrbottensteatern bjudit in författare och opinionsbildare till en serie intressanta, skrämmande och tankeväckande föreläsningar om populism, rasism, HBTQ och Norrbotten under andra världskriget och idag. Föreläsningarna genomförs under samlingsnamnet Eldorado.

Datum tisdagen den 28 november 2017

Tid kl 17.30 - ca 18.30 (inkl frågor)

Plats Norrbottensteatern, Foajéscenen

Medverkande Lars Gyllenhaal

Biljettpris 50 kr (max 70 platser)

Fler Eldorado-föreläsningar:

Varför växer populismen?, 14/11

Min mamma överlevde förintelsen, 21/11

Kit Kat Klub är en frizon - från vad?, 5/12

Dessutom planeras ett scensamtal om Mänskliga rättigheter och hopp preliminärt till januari 2018. Mer information kommer senare.

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera