Hoppa till innehållet
  • Eldorado - föreläsning med Jan-Olov Madeleine Ågren

    Kit Kat Klub är en frizon – från vad?

Cabaret hyllar det queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub, i Berlin på 1930-talet. Det är en plats dit alla är välkomna och en frizon från nazisternas Tyskland.

Genom Norrbottensteaterns uppsättning av Cabaret vill vi skapa en egen frizon i dagens Norrbotten. Men ifrån vad behövs en frizon idag? Och varför behövs den?

Jan-Olov Madeleine Ågren, öppen transperson sedan ca 15 år och verksamhetsutvecklare vid Rättighetscentrum Norrbotten, föreläser kring hur normer, etiketter och bokstäver kopplade till kön innebär begränsningar och möjligheter. Hur fritt får vi identifiera och uttrycka oss? Vad betyder vår tillhörighet, den låda vi tilldelades vid födseln? Vad betyder t ex HBTQ, HCN och andra kända och okända kombinationer? Vilka bokstäver är du?

 

Om Eldorado
Under perioden 11 november-10 februari spelar Norrbottensteatern Cabaret, en av de mest kultförklarade musikalerna genom tiderna med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. 

Med sina glittrande paljetter och med skärande svärta hyllar Cabaret, som utspelar sig i Berlin under 1930-talet, det dekadenta och queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub. Eldorado var en plats dit alla var välkomna och politiker, konstnärer, rika och fattiga, svarta och vita, gamla och unga samlades där för att njuta av Berlins klubbscen och en explosion av jazz och konst. Innan andra världskriget bröt ut och nazismens skugga lade sig över världen med tilltagande antisemitism, ekonomisk kollaps, fattigdom och fruktan i sina spår. 

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Och med anknytning till detta har Norrbottensteatern bjudit in författare och opinionsbildare till en serie intressanta, skrämmande och tankeväckande föreläsningar om populism, rasism, HBTQ och Norrbotten under andra världskriget och idag. Föreläsningarna genomförs under samlingsnamnet Eldorado.

Datum tisdagen den 5 december 2017

Tid kl 17.30 - ca 18.30

Plats Norrbottensteatern, Foajéscenen

Medverkande Jan-Olov Madeleine Ågren

Biljettpris 50 kr (max 70 platser)

Fler Eldorado-föreläsningar:

Varför växer populismen?, 14/11

Min mamma överlevde förintelsen, 21/11

Norrbotten under andra världskriget, 28/11

Dessutom planeras ett scensamtal om Mänskliga rättigheter och hopp preliminärt till januari 2018. Mer information kommer senare.

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera