Hoppa till innehållet
  • Eldorado - scensamtal med Morten Kjaerum och Elisabeth Lax

    Varför lär vi oss inte av våra misstag?

Om varför Cabaret är början till det helt livsviktiga samtalet om mänskliga rättigheter, hopp och att våga börja mötas och resonera.

Vare sig det gäller riksdagsvalet, nazister på Bokmässan, Brexit eller då Sverige tillät tyska trupptransporter under andra världskriget – måste vi alla ta ställning. Eller måste vi verkligen det? Är anledningen till populismens framväxt just att vi inte "måste" ta ställning? Var går din och min gräns? När måste jag säga nej? Varför lär vi oss inte av våra misstag?

Cabaret är en nästan obehagligt aktuell musikal sett till det uppskruvade tonläget i debatten. Norrbottensteaterns uppsättning har gett plats åt det politiska tolkningsutrymmet emellan pjäsens sinnlighet och dekadens.

Morten Kjaerum är ordförande i Raoul Wallenbergstiftelsen och har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv med mänskliga rättigheter. Elisabeth Lax är Norrbottensteaterns tidigare teaterchef som fattade beslut om att sätta upp pjäsen igen, 23 år efter förra gången. Kjaerum bjöds in i teaterns förarbete för att samtala med ensemble och personal, ett samtal som nu görs tillgängligt också publikt.

Scensamtalet genomförs på engelska. 

 

Om Eldorado
Under perioden 11 november-10 februari spelar Norrbottensteatern Cabaret, en av de mest kultförklarade musikalerna genom tiderna med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. 

Med sina glittrande paljetter och med skärande svärta hyllar Cabaret, som utspelar sig i Berlin under 1930-talet, det dekadenta och queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub. Eldorado var en plats dit alla var välkomna och politiker, konstnärer, rika och fattiga, svarta och vita, gamla och unga samlades där för att njuta av Berlins klubbscen och en explosion av jazz och konst. Innan andra världskriget bröt ut och nazismens skugga lade sig över världen med tilltagande antisemitism, ekonomisk kollaps, fattigdom och fruktan i sina spår. 

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Och med anknytning till detta har Norrbottensteatern bjudit in författare och opinionsbildare till en serie intressanta, skrämmande och tankeväckande föreläsningar om populism, rasism, HBTQ och Norrbotten under andra världskriget och idag. Föreläsningarna genomförs under samlingsnamnet Eldorado. 

Datum torsdagen den 1 februari 2018

Tid kl 17.30 - ca 18.30 (inkl frågor)

Plats Norrbottensteatern, Foajéscenen

Medverkande Morten Kjaerum och Elisabeth Lax

Biljettpris 50 kr

Scensamtalet genomförs på engelska.

Teaterrestaurangen Bistro Norrland är öppen för dryck och kvällens tapas för 60:-, samt ordinarie meny. Se bistronorrland.se.

 

Tidigare Eldorado-föreläsningar:

Varför växer populismen?, 14/11

Romer under förintelsen, 21/11

Norrbotten under andra världskriget, 28/11

HBTQ och HCN – vilka bokstäver är du?, 5/12

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera