Hoppa till innehållet
  • Barrikaden 26 mars

    Fredligt motstånd, makt och revolution

– en inspirationsföreläsning och diskussion med Stellan Vinthagen

Många tror att våldsamma metoder är det effektivaste sättet att förändra ett samhälle. Men forskningen visar att det är precis tvärtom – fredligt motstånd såsom civil olydnad, bojkott eller hungerstrejk fungerar bättre än våld och vapen för att bekämpa orättvisor.

Världens enda professor i fredligt motstånd och civil olydnad – Stellan Vinthagen – förklarar varför och hur du kan göra motstånd i din vardag med hjälp av ditt sätt att äta och leva på. Exempelvis kan långa kafferaster vara motstånd mot ens arbetssituation, eller att vägra gå på rea vara en protest mot konsumtionssamhället. Vinthagen är själv aktivist och har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar, varit aktiv i Ship to Gaza och suttit i fängelse flera gånger.

Om Barrikaden
Under perioden 7 april -12 maj spelar Norrbottensteatern Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall, en fri fantasi om drottning Kristinas sista år vid makten. Det är en drömlik berättelse om makt, förtryck och hot men också om beslutsamhet och styrka. Dissekering av ett snöfall är en nytänkande samhällssatir om strävan efter att få bestämma över sitt eget liv. Drottning Kristina är stenhård, skoningslös - inget offer och ingen Pippi Långstrump.

Med anknytning till detta bjuder Norrbottensteatern in till en serie intressanta och inspirerande föreläsningar om makt, motstånd och frihet.

 

Fler datum för Barrikaden

8 mars - föreläsning på foajéscenen med textilkonstnären Elisabeth Bucht om hur broderi kan fungera som motstånd mot språkbarrikader.
21 mars – föreläsning på scen 1 med Anna Azcárate om Dissekering av ett snöfall och med stickning i salongen!
3 april
– scen 3, kulturpolitisk debatt på nationell nivå mellan Socialdemokraternas och Moderaternas kulturpolitiska talespersoner som är ordförande och vice ordförande i kulturutskottet. Marianne söderberg samtalsleder.

Datum måndagen den 26 mars 2018

Tid kl 19.00 - ca 20.00

Plats Norrbottensteatern, Scen 3

Medverkande Stellan Vinthagen

Biljettpris 50 kr 

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera

Speldatum


mån 26 mar 19:00 Barrikaden 26 mars Köp biljetter