Hoppa till innehållet
  • Eldorado - föreläsning med Po Tidholm

    Varför växer populismen?

Po Tidholm föreläser om varför valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omröstning, Le Pens och Sverigedemokraternas framgångar gör att landsbygdsfrågan hamnar i fokus.

En långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna. Populisterna röstades fram av en försmådd landsbygdsbefolkning som länge hade känt sig bortglömd och inte förmått delta i det stora liberala mångfalds- och valfrihetsprojekt som politiken förvandlats till. Liknande mönster återfinns här; en växande misstro och oron över ett land som faller itu. Vad är det som har hänt?

Po Tidholm är journalist och kulturkritiker, född och bosatt i Hälsingland, och mycket uppmärksammad för sitt arbete om Norrland. Genom boken Norrland (2012), Norrlandspodden och dokumentärserien Resten av Sverige i SVT har han lyckats återväcka liv i den hundraåriga ”Norrlandsfrågan”. Hösten 2017 är Po Tidholm aktuell med boken Läget i landet, en rak och tankeväckande beskrivning av landsbygdernas kris, och ljudreportaget Järnburen, om råvarubranschens historia av brutala uppgångar och fall.

 

Om Eldorado
Under perioden 11 november-10 februari spelar Norrbottensteatern Cabaret, en av de mest kultförklarade musikalerna genom tiderna med musik som Willkommen, Money och titelsången Cabaret. 

Med sina glittrande paljetter och med skärande svärta hyllar Cabaret, som utspelar sig i Berlin under 1930-talet, det dekadenta och queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub. Eldorado var en plats dit alla var välkomna och politiker, konstnärer, rika och fattiga, svarta och vita, gamla och unga samlades där för att njuta av Berlins klubbscen och en explosion av jazz och konst. Innan andra världskriget bröt ut och nazismens skugga lade sig över världen med tilltagande antisemitism, ekonomisk kollaps, fattigdom och fruktan i sina spår. 

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Och med anknytning till detta har Norrbottensteatern bjudit in författare och opinionsbildare till en serie intressanta, skrämmande och tankeväckande föreläsningar om populism, rasism, HBTQ och Norrbotten under andra världskriget och idag. Föreläsningarna genomförs under samlingsnamnet Eldorado.

Datum tisdagen den 14 november 2017

Tid kl 19.00 - ca 20.00

Plats Norrbottensteatern, Scen 1

Medverkande Po Tidholm

Biljettpris 50 kr (max 158 platser)

Fler Eldorado-föreläsningar:

Min mamma överlevde förintelsen, 21/11

Norrbotten under andra världskriget, 28/11

Kit Kat Klub är en frizon - från vad?, 5/12

Dessutom planeras ett scensamtal om Mänskliga rättigheter och hopp preliminärt till januari 2018. Mer information kommer senare.

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera

Speldatum


Det finns inga kommande föreställningar av den här typen.